Istota kuchni włoskiej- prostota oraz prawdziwe składniki

Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci i klienci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej niż raz dziennie.

Włoskie jedzenie Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako podstawowe cukry, jakie akompaniują pokarmom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować proste lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do standardowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz wyborne -o to chodzi!